Pengakhiran Anak yang Derhaka

Dalam sebuah riwayat diceritakan bahawa pernah terjadi suatu peristiwa di zaman Rasulullah SAW, pada waktu itu, para sahabat dilanda dukacita kerana seorang sahabat mereka yang bernama Al-Qamah sedang sakit. Dia adalah sahabat Nabi yang setia. Seluruh tubuhnya penuh dengan bekas-bekas luka kerana melindungi Rasulullah pada perang Uhud.

Perkara yang membuatkan mereka sedih bukanlah kerana sakitnya Al-Qamah, tetapi detik-detik sakaratnya yang sangat memilikan. Mulutnya tertutup rapat, tidak mampu mengucapkan sesuatu kecuali mengerang kesakitan.

Mereka telah mengajarkannya untuk mengucapkan kalimah tauhid, namun lidahnaya sangat kaku untuk mengucapkan kalimah suci itu. Para sahabat merasa cemas kalau-kalau Al-Qamah mengakhiri hidupnya tanpa menyebut nama Allah. Bukankah merupakan malapetaka besar bagi seorang Muslim jika di akhir hayatnya tidak mengagungkan keEsaan Allah? Bukankah hal itu merupakan tanda-tanda bahawa amal ibadahnya bakal sia-sia?

Salah seorang sahabat lalu mendatangi Rasulullah dan menceritakan musibah itu. Nabi segera berangkat untuk melihat sendiri derita yang menimpa sahabat setianya itu. Dengan sabar, baginda membisikkan kalimah tauhid ke telinga Al-Qamah serta berpesan, “Al-Qamah, bertaubatlah kepada Allah & sebutlah nama Tuhanmu.”

Tetapi Al-Qamah tetap membisu. Hanya nafasnya yang menunjukkan bahawa dia masih dapat memahami ucapan Nabi. Sampai 3 kali Nabi mengulangi bisikannya, tetapi Al-Qamah masih tidak dapat mengikutinya. Cuma matanya saja yang bergerak-gerak.

Kesudahannya Nabi tidak lagi meneruskan bisikan beliau. Beliau melihat kepada para sahabat lalu bertanya, “Apakah kamu semua tahu, masihkah Al-Qamah masih mempunyai orang tua? Aku curiga, mungkin Al-Qamah pernah berbuat derhaka & orang tuanya tidak redha dengannya. Sebab, jangan harap akan turun redha Allah jika tidak memperoleh redha orang tua.”

Salah seorang sahabat berkata, “Setahu saya, ayahnya sudah meninggal dunia, tetapi ibunya masih ada.”

“Di mana rumahnya?” tanya Nabi.

Sahabat yang lain menceritakan, “Ibu Al-Qamah tinggal dalam sebuah pondok buruk di kampung seberang.”

Nabi lalu memerintahkan Ali & Bilal untuk mencari ibu Al-Qamah serta menyampaikan nasib yang menimpa anaknya, supaya ibu Al-Qamah bersedia memaafkan segala kesalahan anaknya.

Agak sukar untuk Ali & Bilal mencari rumah yang jauh letaknya itu. Mereka akhirnya mendapat keyakinan setelah seseorang menjelaskan bahawa pondok buruk yang nampak kotor dari luar itu adalah rumah ibu Al-Qamah.

Sesudah mengetuk pintu, Ali & Bilal terkejut. Ternyata ibu Al-Qamah telah uzur & bongkok.

“Betulkah nenek ini ibu Al-Qamah?”

Nenek itu menggelengkan kepalanya sambil menjawab, “Bukan, saya bukan ibu Al-Qamah.”

“Tetapi orang di sini mengatakan bahawa rumah ini adalah rumah ibu Al-Qamah.” Tegas Ali.

“Tuan mahu percaya kepada siapa? Kepada orang yang tinggal tidak jauh dari rumah ini atau kepadaku yang tinggal di rumah ini?”

Sebelum Ali & Bilal sempat bertanya lagi, nenek itu mengatakan, “Dulu, Al-Qamah memang anakku. Dulu waktu dalam kandunganku, waktu aku melahirkannya dengan susah payah, waktu dia kelaparan, kedinginan. Aku yang menyuapi & memberinya susu dari darah dagingku. Sekarang Al-Qamah bukan anakku lagi.”

Ali & Bilal terkejut. Mereka yang bagaikan ditimpa gempa bumi, tak dapat berbuat apa-apa, bahkan tidak dapat berfikir apa-apa. Hingga mereka tidak sanggup berkata sepatah apa pun.

Nenek itu melihat jauh. Wajahnya berubah mendung. Lalu dengan suara yang terputus-putus & air mata yang mengalir di pipi, dia menceritakan, “Sesudah Al-Qamah dewasa & mempunyai isteri, dia bukan anakku lagi. Al-Qamah terlalu sibuk dengan urusannya, terlalu condong hatinya kepada isterinya, sampai tidak ada waktu untuk datang & melihat keadaanku. Apa lagi nafkah atau pemberian. Salam pun tidak pernah dikirimkannya kepadaku.”

Ali & Bilal menundukkan kepala. Nenek itu terus bercerita, “Suatu ketika dahulu, Al-Qamah lalu di depan rumahku. Hanya sekali itu saja, semenjak dia beristeri. Dia singgah sambil membawa 2 bungkusan.”

“Bungkusan yang satunya diserahkan kepadaku. Alangkah gembiranya hatiku, lenyap segala sakit di hatiku. Bungkusan itu segera kubuka di depan matanya, untuk menunjukkan kepadanya bahawa aku sangat senang dengan pemberiannya itu. Ternyata bungkusan itu berisi sehelai kain sutera yang sangat indah. Ku peluk & ku cium kain itu.”

“Namun, apa yang terjadi, dia mengambil semula kain itu dari tanganku lalu berkata, ‘Maaf mak, saya tersalah menyerahkan hadiah untuk mak. Kain sutera ini sebenarnya untuk isteri saya. Untuk mak ada dalam bungkusan yang satu lagi'.”

Ali & Bilal tetap terus mendengar & nenek itu meneruskan, “Aku sebenarnya sangat kecewa, tetapi kekecewaanku itu ku tahan, dengan mengharap bahawa isi bungkusan yang satu lagi itu tidak kurang nilainya dari bungkusan tadi. Dengan perasaan yang tetap gembira aku menimang-nimang bungkusan yang satu lagi itu, sampailah Al-Qamah meninggalkan rumahku ini.”

“Sesudah Al-Qamah pulang, aku membuka bungkusan itu. Alangkah sakitnya hatiku, bungkusan yang kedua itu hanya berisi kain buruk yang berkemungkinan dibelinya di tepi jalan. Masih berhakkah Al-Qamah menganggap dirinya anakku?”

Kini, Ali & Bilal betul-betul ditimpa kebimbangan. Mereka tidak tahu apa yang harus mereka lakukan. Sudah jelas, nenek itu amat sakit hati dengan anaknya, Al-Qamah. Masih mungkinkah dia mengampuni anaknya?

Maka dengan ragu-ragu Ali berkata, “Al-Qamah sedang dalam keadaan hampir menghembuskan nafasnya yang terakhir, nek. Dia tidak dapat mengucapkan kalimah tauhid. Rasulullah memohon agar nenek mahu memaafkan Al-Qamah.”

“Tidak!” Nenek itu memekik. Al-Qamah bukan anakku. Rasulullah boleh memerintahkan apa saja kepadaku, asalkan jangan menyuruhku mengampuni Al-Qamah. Dia terlalu derhaka kepadaku. Dia bukan anakku!”

Ali & Bilal terpaksa pulang dengan hampa. Mereka mengadap Rasulullah & menceritakan segala-galanya. Nabi termenung. Al-Qamah tetap dalam keadaan tersiksa.

Nabi kemudiannya bersabda, “Baiklah Ali, Bilal, kembalilah kepada nenek itu & mintalah dia datang kemari. Jangan dikatakan apa tujuannya. Beritahu saja bahawa aku, Rasulullah, memintanya datang.”

Maka Ali & Bilal membawa seekor unta sebagai kenderaan untuk menjemput ibu Al-Qamah.

Pada waktu itu juga, Rasulullah memerintahkan para sahabat untuk mencari kayu api supaya dikumpulkan di hadapan rumah Al-Qamah. Al-Qamah yang dalam keadaan tersiksa untuk menghembuskan nafasnya yang terakhir itu kemudiannya diangkat bersama tempat pembaringannya ke tempat berhampiran dengan kayu yang telah dikumpulkan itu.

Setelah Ali & Bilal kembali dengan membawa ibu Al-Qamah yang tidak mahu memaafkan anaknya itu, Rasulullah langsung menyambutnya dengan penuh hormat.

“Selamat datang wahai nenek yang mulia.”

“Terima kasih wahai junjungan.” Jawab nenek itu dengan perasaan bangga.

Namun, tiba-tiba nenek yang bongkok itu berubah air mukanya. Dia kelihatan pucat. Dia bertanya, “Siapakah yang terbaring dekat dengan kayu api yang banyak itu?”

Rasulullah menjawab, “Manusia yang sudah kurus kering itu adalah anak nenek, Al-Qamah. Dia derhaka kepada ibunya, jadi dia tersiksa pada waktu sakaratul mautnya. Kerana itu, daripada dia terus menerus menderita, lebih baik dia dibakar dalam kayu api yang sekejap lagi akan dinyalakan.”

Mendengar kata Rasulullah itu, seluruh tubuh nenek itu meggigil. Dia lalu bertanya, “Betulkah dia akan dibakar?”

Rasulullah menganggukkan kepalanya sambil berkata, “Pasti. Kecuali jika nenek mengampuni dosa-dosanya.”

“Tidak!” Nenek itu terus memekik. “Bakarlah dia, aku tidak peduli. Dia bukan anakku.”

Nabi lalu mengisyaratkan kepada para sahabat untuk menyalakan kayu api tersebut. Setelah api menyala, Nabi menyuruh Al-Qamah diangkat dari tempat dia berbaring untuk dilemparkan ke dalam api.

Nenek itu terperanjat. Dia memekik waktu Al-Qamah sudah diagkat menuju api yang sangat besar menyala. “Betulkah akan kau bakar hidup-hidup di depanku, selaku seorang wanita?”

Nabi kembali menganggukkan kepalanya sambil menjawab, “Pasti. Bila nenek tidak mahu memafkannya.”

“Tidak, tidak!” Nenek itu kembali memekik dengan sekuat-kuatnya. “Lebih baik dia dibakar daripada aku harus memafkannya. Bakarlah dia, Al-Qamah bukan anakku!”

Maka dengan itu, Al-Qamah diaangkat tinggi. Hatta dia diayunkan, hendak dilemparkan ke dalam api yang sedang menyala.

Melihat saja keadaan itu, nenek itu kembali memekik & menangis, “Ya Rasulullah, jangan bakar dia. Bagaimanapun keadaannya, Al-Qamah adalah darah dagingku sendiri. Aku ampuni segala kesalahannya.”

Sebaik saja nenek itu mengucapkan keredhaannya terhadap Al-Qamah, ketika itu juga Al-Qamah dapat menyebut nama Allah dan meninggal dunia dengan tenang.


Sumber: Drs. Kasmuri Selamat, 111 Wasiat Rasulullah S.A.W. untuk Wanita Solehah.

1 comment:

itsme said...

muka surat berapa ya?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...