Hati, lidah penentu perbuatan baik dan buruk

Ungkapan dalam Kitab Al-Azkar karangan Imam An-Nawawi: “Bahawa selayaknya bagi seseorang untuk tidak berbicara (diam) kecuali dengan pembicaraan yang baik, iaitu pembicaraan yang telah jelas maslahatnya. Ketika dia meragukan maslahatnya, janganlah dia berbicara.”

Orang Mukmin selalu terdorong mengucapkan sesuatu yang mendatangkan manfaat ke arah mendekatkan diri kepada Allah SWT serta membenci perbuatan dan tindakan yang dimurkai seperti tidak mengawal percakapan.

Rasulullah SAW bersabda: “Jiwa seorang Mukmin bukanlah pencela, pengutuk, pelaku perbuatan keji dan berlidah kotor.” (Riwayat at-Tirmizi)

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Barang siapa yang mengerjakan amal soleh (baik), sama ada lelaki ataupun perempuan, dalam keadaan beriman, sesungguhnya Kami akan berikan kepadanya kehidupan yang baik dan sesungguhnya Kami balas kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan.” (Surah an-Nahl, ayat 97)
Sebahagian daripada tanda indahnya keislaman seseorang itu dapat dinilai pada gerak lisannya yang lazimnya dihalakan ke jalan yang memberi keuntungan.

Bertepatan kata-kata Imam Hasan: “Tidak akan bermakna agama seseorang bagi orang yang tidak menjaga lisannya. Baiknya Islam seseorang adalah dengan meninggalkan sesuatu yang tidak bermanfaat baginya.”

Maruah seseorang akan terangkat ke tahap yang tinggi jika tutur katanya dipelihara dan dikawal sebaik-baiknya. Apabila ucapan kesat, kasar dan kotor, pasti kelak akan mencetuskan api kebencian masyarakat, melenyapkan semangat persaudaraan dan dimurkai Allah SWT.

Islam menganjurkan kita selalu mengucapkan kata-kata yang baik seperti mengajar ilmu yang berguna, memberi nasihat serta menyeru melakukan kebaikan. Ia amalan yang mulia dan dikira sebagai ibadah.
Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Barang siapa yang mengerjakan amal soleh (baik), sama ada lelaki ataupun perempuan, dalam keadaan beriman, sesungguhnya Kami akan berikan kepadanya kehidupan yang baik dan sesungguhnya Kami balas kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan.” (Surah an-Nahl, ayat 97)

Kisah Lukmanul Hakim

Kisah Lukmanul Hakim dengan tuannya sangat menarik untuk dihayati dan diambil iktibar. Suatu ketika, Lukmanul Hakim (seorang hamba sebagai tukang kayu) diperintahkan tuannya menyembelih seekor kambing untuk dipilih dua bahagian daging yang terbaik untuknya.

Lalu, Lukmanul Hakim melaksanakan perintah itu dengan membawa kepada tuannya sekeping hati dan seketul lidah. Kemudian pada hari yang lain, Lukmanul Hakim diperintahkan sekali lagi oleh tuannya menyembelih seekor kambing dan disuruh ambil dua bahagian daging paling buruk untuknya.

Suruhan itu ditunaikan dan beliau mempersembahkan kepada tuannya dua organ dari jenis yang sama iaitu sekeping hati dan seketul lidah. Tindakan demikian tentu menjadikan tuannya berasa tak puas hati dan tertanya-tanya kehairanan.

Beliau dengan penuh kebijaksanaan menjelaskan maksudnya kepada tuannya: “Sesungguhnya, bagi orang yang mulia, inilah harta terbaik dimilikinya dan untuk mereka yang keji, inilah harta terkeji ada dalam jasadnya.”

Ketahuilah anak dididik dengan ucapan yang sopan dan lemah lembut penuh kasih sayang, kelak mereka akan menjadi anak yang baik. Sebaliknya jika anak dibiasakan dengan kata-kata kasar, maka dia akan menjadi anak yang bersikap kasar pula, pendendam dan suka menderhaka.SUMBER

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...