Lima kaedah untuk kukuhkan iman

Terdapat lima kaedah untuk pengukuhan iman pendakwah untuk melaksanakan usaha dakwah Islamiah iaitu sentiasa mengingati perjanjian seorang hamba dengan Rabbnya dan ikrar untuk terus berada dalam dakwah. 

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan sempurnakanlah pesanan-pesanan dan perintah-perintah Allah apabila kamu berjanji dan janganlah kamu merombak (mencabuli) sumpah kamu sesudah kamu menguatkannya (dengan nama Allah), sedang kamu telah menjadikan Allah sebagai penjamin kebaikan kamu, sesungguhnya Allah sedia mengetahui akan apa yang kamu lakukan.” (Surah an-Nahl, ayat 91)

Sentiasa merasakan diri dekat dengan Allah SWT (muraqabah). Ini dapat dilaksanakan dengan keyakinan keagungan Allah SWT serta keesaaan-Nya sepanjang waktu sama ada di waktu sunyi atau tidak.

Ketiga, muhasabah diri yang menjadi tuntutan Islam supaya mempunyai daya kawalan diri yang baik serta sentiasa melakukan pembaikan terhadap kelemahan seterusnya melakukan tindakan pembetulan atau pengukuhan amalan.

Melaksanakan hukuman apabila melakukan kesalahan supaya tidak mengulangi kesalahan sama. Hukuman itu mampu untuk menyedarkan diri sekali gus melatih untuk terus mengikut jalan takwa dan iman.

Kelima, bersungguh-sungguh melaksanakan kerja dakwah. Mujahadah yang dituntut dalam kalangan pendakwah ialah memaksa diri apabila berlakunya sikap malas atau tidak bersemangat untuk berdakwah atau semangat kian merosot khususnya dalam aspek amalan dan beribadat.

Oleh itu pendakwah disaran terus memperkukuh iltizam dalam melaksanakan usaha dakwah dengan sentiasa memperbaharui tingkatan iman secara berterusan bagi memastikan mereka menjadi dai yang murabbi (mendidik).

sumber- beritaharian

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...